Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N14 DŻITIAJJJJJJJ

bodek_n14
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

bodek_n14 napisał:
195Nm w piku oczywiście bo na nic innego nie ma szans ale żeby cały zakres się ciutkę podniósł.

No zobaczymy co z tego wyjdzie :)

bez świniaka lipa bo ch...o to wygląda w serii lipa na trasie, przy twojej masie pożadne strojenie i wymiatasz

Przegoniłem się trochę z rozpórką i zmieniam zdanie. Wyraźna poprawa w łukach. Mimo zawieszenia w średnim stanie, auto posłusznie reaguje na kierownicę. Jeszcze polibusze, dobry amor ze sprężyną i będę naprawdę zadowolony!

A co do EcuM to ja wiem, że się przyda. Od samego początku jest w planach.

bodek_n14 napisał:
Przegoniłem się trochę z rozpórką i zmieniam zdanie. Wyraźna poprawa w łukach. Mimo zawieszenia w średnim stanie, auto posłusznie reaguje na kierownicę. Jeszcze polibusze, dobry amor ze sprężyną i będę naprawdę zadowolony!

A co do EcuM to ja wiem, że się przyda. Od samego początku jest w planach.

Jak oni te nissany stroili w serii, lipa toptalna!

Stroili tak, żeby było dobrze. W zasadzie serii nie ma co stroić pod warunkiem, że ma sprawne wszystkie czujniki (sonda, przepływka itp.). Komputer sam doleje/odejmie wachy tam gdzie trzeba.

bodek_n14 napisał:
Stroili tak, żeby było dobrze. W zasadzie serii nie ma co stroić pod warunkiem, że ma sprawne wszystkie czujniki (sonda, przepływka itp.). Komputer sam doleje/odejmie wachy tam gdzie trzeba.

i tu nie masz racji

testowałem i wiem, ecu seryjne ma bardzo ograniczony zakres, bynajmniej w SR20De.

eszi napisał:
Jak oni te nissany stroili w serii, lipa toptalna!

Pisałeś o serii więc odpowiedziałem o serii.

BTW w jaki sposób robiłeś te testy i skąd wniosek, że seryjny ECU ma bardzo ograniczony zakres?

[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 01:31 ]

Jak by ktoś potrzebował to zamieszczam rysunek flanszy pod mój wydech

flansza lekko zmodyfikowana, dołożyłem kołnierz

flanszazkonierzem.jpg

bodek_n14 napisał:

Seria do 4500 ma ubogo i przez to nie ma Nm... potem od 4500 jest za bogato i traci się moc, tak robią by auto do tych 4500 mało paliło a na wysokich by było bezpiecznie jak zalejesz np. chszczoną 95..

Coobcio napisał:
Seria do 4500 ma ubogo i przez to nie ma Nm... potem od 4500 jest za bogato i traci się moc, tak robią by auto do tych 4500 mało paliło a na wysokich by było bezpiecznie jak zalejesz np. chszczoną 95..

potwierdzam ... u mnie Kuba mierzył AFR i do 4500 było coś koło 14,8, a powyżej 12-12,5

No u PMW jest elegancka góra ale dół pozostawia ciutkę do życzenia.

A co fabrycznego strojenia to należy jeszcze dodać, że ekologia to jeden z priorytetów.

Coobcio napisał:
  bodek_n14 napisał:

Kuba dał odpowiedź

bodek chodziło mi o rury aluminiowane nie aluminiowe

No tak. Źle przeczytałem. Ale jak już spawać na własną rękę to kwasiak.

A co do strojenia to faktycznie Coobcio Cię wyręczył :027:

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 12:51 ]

Kolektor zamontowany. Tomala przyciął 200zł za montaż, tokarz przyciął 100zł za flanszę.

Według dupohamowni szału nie ma ale podobnie było z nowym wydechem. Może lekka poprawa góry. Trza shamować auto ale zanim to zrobię, przyjrzę się i ewentualnie poprawię spasowanie kolektora z resztą wydechu. Sporo tam było luzu na regulację. Przy montażu i z supportem telefonicznym Coobcia sonda lambda wyleciała spod maski.

42277913ug1.jpg

Na teraz jedyną metodą na porównanie osiągów auta jest g-tech spot lub start z Kenetej co będzie trzeba wykonać!

bodek_n14 napisał:
start z Kenetej co będzie trzeba wykonać!

O to jest nawet lepszym wyznacznikiem jak pomiar na hamowni, choć nieco mniej miaro dajnym :)

Hehe ja jestem dziś gotów, starty w miarę powtarzalne. Wersja nieodelżona jak ostatnio. Widzimy się wieczorem, w umówionym miejscu i czasie ;) .

Ładnie wygląda ten kolektor, ciekawe co będzie. Aż sie prosi pociagnąć z kwasa coś bardziej profi niż Tomalowa kanalizacja (chociaż u Ciebie widać się spisuje, bo u Maćka to spawy takie, że lepiej nie mówić, a i rura tak gruba, że trzbaby 3 cale prosić żeby 2,25 było światło w środku). Do tego porting żeby się ładnie zgrało. Tomala swoją drogą sporo wziął. Szkoda, że do mnie do domu trochę daleko bo byś to miał w gratisie u znajomych montaż.

PS. Może Sosna z iphono-gtechem wpadnie to by był jeszcze jeden punkt odniesienia.

Coobcio napisał:
O to jest nawet lepszym wyznacznikiem jak pomiar na hamowni, choć nieco mniej miaro dajnym :)

No my z jemiołem od zawsze się ścigaliśmy co by ocenić jego kolejne mody. Metoda jest dobra!

Kenet napisał:
Ładnie wygląda ten kolektor, ciekawe co będzie. Aż sie prosi pociagnąć z kwasa coś bardziej profi niż Tomalowa kanalizacja (chociaż u Ciebie widać się spisuje, bo u Maćka to spawy takie, że lepiej nie mówić, a i rura tak gruba, że trzbaby 3 cale prosić żeby 2,25 było światło w środku). Do tego porting żeby się ładnie zgrało. Tomala swoją drogą sporo wziął. Szkoda, że do mnie do domu trochę daleko bo byś to miał w gratisie u znajomych montaż.

będzie i kwas bo jakoś nie bardzo wierzę w spawacza maćka. Wydech Tomalowy ma fi60 po zewn. i 2mm ścianki więc fi56mm średnicy wewnętrznej (2,2"). W porównaniu do fi63,5 wewn. to przepaść.

Tak jak pisałem, muszę wejść pod auto, rozłączyć ten wydech i pilnikiem albo jakimś dremelem sfazować wewnątrz rurę. Ciekawe jakie gluty tam zostawił ;)

bodek_n14 napisał:
Ciekawe jakie gluty tam zostawił

U Maćka normalnie drut z miga sterczał w środku i smarki po obowdzie. Jak będziesz robił z kwasa to może i ja się podłącze to hurtem będzie taniej :)

Sam wygląd nowego kolektora względem starego wskazuje, że dostanę baty :D Oby nie padało...

Kenet napisał:
U Maćka normalnie drut z miga sterczał w środku i smarki po obowdzie.

żeby nie mylić to Maciek (jemioł) od Ibizy a spawacz maciek to od tomali :)

[ Dodano: Sro 11 Lut, 2009 16:13 ]

Ciekawe zjawisko, że dwururka w oryginalnym kolektorze ma szersze wejście niż w SSACu. ale tylko to miejsce ma szersze.

ROKI napisał:
  bodek_n14 napisał:

Kolektor zamontowany. Tomala przyciął 200zł za montaż, tokarz przyciął 100zł za flanszę.

Odemnie wziol 120zl razem z falnsza :D

ale tobie coś spie... ł, poza tym nie robił tego Maciek, którego obaj znamy bo zajmował sie moim wydechem. Ale i tak utargowałeś, bo pamietam że tyle samo tomala krzyknął i nawet ci flanszę zrobili w tej cenie ;)

To kutas jeden. Nie będę się chlastał z tego powodu ale to i tak ostatnia wizyta na Harfowej jeżeli chodzi o mody. Jakieś tam dziurki w wydechu mogą łatać.

Siedziałem tam od 8. Koło 8:30 spytałem się gdzie jest sklep jakiś. Nakierował mnie gostek i poprosił, żebym mu ćwiarę kupił bo wczorajszy jest ;) Dalszą część dnia poszli na klinie.

bodek_n14 napisał:
będzie i kwas bo jakoś nie bardzo wierzę w spawacza maćka. Wydech Tomalowy ma fi60 po zewn. i 2mm ścianki więc fi56mm średnicy wewnętrznej (2,2"). W porównaniu do fi63,5 wewn. to przepaść.

Tak jak pisałem, muszę wejść pod auto, rozłączyć ten wydech i pilnikiem albo jakimś dremelem sfazować wewnątrz rurę. Ciekawe jakie gluty tam zostawił ;)

bo wydechy powinno spawać się tylko TIG - wtedy nie ma nic w środku poza gładkim wypełnieniem szczeliny ;) ... co do średnicy wydechu to 2,5 cala czyli 63,5 mm jest po zewnątrz, ścianka 1,5 mm więc w środku wychodzi 60,3 mm - 2.38 cala

odpuść sobie tego zardzewiałka... niech sie rozleci do końca a w miedzyczasie zbieraj na kwas

Cytat
odpuść sobie tego zardzewiałka... niech sie rozleci do końca a w miedzyczasie zbieraj na kwas

To jest tak grube, że prędzej buda się rozsypie niż rure rdza przeżre.

PMW napisał:
niech sie rozleci do końca a w miedzyczasie zbieraj na kwas

taki właśnie mam zamysł ale nie wiem czy będę czekał na rozsypkę obecnego. 2mm scanki z 5 lat pojeździ :P

A co do 2,5" to SSAC ma zmierzone 65mm średnicy zewn., ściankę pewnie ~1,0-1,5mm (nie miałem jak zmierzyć) więc prawie całe 2,5" po wewnątrz.

eszi napisał:
ale tobie coś spie... ł, poza tym nie robił tego Maciek, którego obaj znamy bo zajmował sie moim wydechem. Ale i tak utargowałeś, bo pamietam że tyle samo tomala krzyknął i nawet ci flanszę zrobili w tej cenie ;)

za slabo dokrecol kolektor na laczeniu i po tygodniu sie rozkrecilo, i w niedziele nurauto "mechanik" 30min przykrecal 3 sruby :D ale sie trzyma tera :one:

30-35 kg - tyle mniej wiecej waży twój obecny wydech

z kwasa 63,5x1,5 będzie ważył 12-14kg w zależności od tego na jaki końcowy się zdecydujesz...

więc z już z uwagi na masę warto