gajdek419 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 niekoniecznie, moze tez hałasować wentylator na skraplaczu... Ale napisales ze halasuje z okolic sprezarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gruszka86 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam, mam problem z klimatyzacją. Po włączeniu sprzęgło załącza sprężarkę, obroty rosną, włącza się wentylator niby wszystko ok. Powietrze z wentylacji praktycznie wcale nie schłodzone. Po przejechaniu ok 15 km z włączoną klimą przewód oznaczony "H" lekko chłodny, przewód "L" ciepły. Czynnik raczej jest, inaczej chyba powinna się wcale nie włączyć (wg instrukcji po drodze jest czujnik ciśnienia czynnika). Mieliście może podobne przypadki? Pytam, ponieważ nie wiem czy opłaca się naprawiać/wymieniać czynnik. Nissana kupiłem zimą, sprzedawca twierdził, że klima była nabita i korzystał w okresie letnim. Jaka jest prawda, nie wiem. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 wymyj może chłodnicę karcherem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad24 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam, mam problem z klimatyzacją. Po włączeniu sprzęgło załącza sprężarkę, obroty rosną, włącza się wentylator niby wszystko ok. Powietrze z wentylacji praktycznie wcale nie schłodzone. Po przejechaniu ok 15 km z włączoną klimą przewód oznaczony "H" lekko chłodny, przewód "L" ciepły. Czynnik raczej jest, inaczej chyba powinna się wcale nie włączyć (wg instrukcji po drodze jest czujnik ciśnienia czynnika). Mieliście może podobne przypadki? Pytam, ponieważ nie wiem czy opłaca się naprawiać/wymieniać czynnik. Nissana kupiłem zimą, sprzedawca twierdził, że klima była nabita i korzystał w okresie letnim. Jaka jest prawda, nie wiem. Z góry dzięki za pomoc. za mało czynnika, jedź na sprawdzenie i uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 brak czynnika niestety.musi wyleciec okolo polowy freonu zeby sie nie zalaczyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 albo sprawdź termistor czy czasem się nie wypiął, robiłeś coś z deską ostatnio??? TU masz zdjęcie o co chodzi i jak to wygląda w P11.144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 A sprawdz jeszcze czy chodzi jeden czy dwa wiatraki. U mnie chodzil 1 i klima nie dawala rady, jak naprawilem 2 to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EuMe Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Witam. Almera 2.0D (97r.) Tej zimy dużo soli, wapna, piasku .... było na drogach. Zapewne te czynniki wyżarły dziurki w przewodzie klimatyzacji. Na fotce zaznaczyłem gdzie przewódn leży. Problem duży, bo jest około 5 dziurek na całej długości. Spawacz nie podjął tematu, w sprzedaży nie odnalazłem. Czy można jakoś domowym sposobem wykonać jaką rurkę z np żelaza? Może ktoś ma posiada taki przewód. W serwisie ponad 500 (!) zł. Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 poszukaj na allegro,powinny byc koszt ok.100 pln,tylko pamietaj jak bedziesz kupowal to zapytaj o rozmiar koncowki ktora wchodzi w osuszacz bo byly 2 rodzaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 w zakładzie od klimy bez problemu dorobią, albo znajdź jakiegoś angola do rozbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 z angola nie pasuje,jest za krotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Kup kawalek miedzianej rurki o tej samej srednicy i 2 zlaczki. Ja jak naprawialem klime to dalem kawalek rurki miedzianej i takie zlaczki: http://elgracool.pl/product-pol-279-Zlaczka-z-dwoma-nakretkami-8-mm.html , tylko ze do tego typu zlaczek potrzebny jest zestaw do kielichowania: http://elgracool.pl/product-pol-108-Przyrzad-do-kielichowania-CH-525.html . Zwroc sie z tym tematem do kolegi TOMMY1981 on kupil jakies zlaczki ktorych nie trzeba kielichowac. Tak to u mnie wyglada : http://imageshack.us/photo/my-images/821/28052011287.jpg/ . Edytowane 19 Czerwca 2011 przez Maciek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek197612 Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 (edytowane) tez tak można,nie musi byc miedziana rurka może być stalowa lub kwas używam takich w pracy a złączki są już gotowe z pierścieniami które się tylko zacina. \ \ Edytowane 19 Czerwca 2011 przez darek197612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EuMe Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Dwie godziny i po problemie. Dzięki WAM mam wizję rozwiązania mojego problemu. Wielki szacum wszystkim, którym chciało się podzielić wiedzą i poświęcili niedzielny czas. Pozdrawiam z Mazur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam, dzisiaj postanowiłem ruszyć klimatyzację, lecz po wciśnięciu guzika zero reakcji. Czy powodem może być zamarznięcie ? jeżeli nie, to co mogło paść ? klimę nie odpalałem już przez około 1,5 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 powodów może być wiele, brak czynnika itd ale jak było zimno to klima nie odpali, jest zabezpieczona czujnikiem temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 poniżej -3 się nie włącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 A czy wogóle sprężarka sie załącza??? U mnie było -5 i po załączeniu klimy aby odmrozić szyby to samochód dostaje tradycyjnie wyższe obroty i wiem że sprężarka pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaco12 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) U mnie w almerze klima chodzi jak jest mróz mam klimatronika Edytowane 17 Stycznia 2012 przez gaco12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Sprężarka nie reaguje, kurde powinno przecież się załączyć nawet przy -20 to jedynie pozostaje jechać na garaż podziemny i zostawić na 4-5 h i zobaczysz czy się zakręci, czynnik jest na 100% była nabijana we wrześniu pod sam korek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 sprawdzałeś bezpiecznik ?? podaj zasilanie na sprzęgło i zobacz czy spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Klimatyzacja nie załączy się w ujemnych temperaturach, nie pamiętam dokładnie jakich, bo są różne, ale dla Almery to bodajże -3st. Sprężarka nie reaguje, kurde powinno przecież się załączyć nawet przy -20 Gdyby się załączyła przy -20 to po kilku sekundach byś zaczynał poszukiwania nowej sprężarki. Nie bez powodu jest zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wega67 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Czyli jutro trzeba jechać na parking, przy okazji zakupy zrobić i sprawdzić. Dziwne, że nissan zastosował coś takiego...u taty w samochodzie załącza się po około 6 sec od włączenia silnika klimatyzacja wspierając ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Tak, tylko że klimatyzacja działa od -5 stopni. Sprawdź w instrukcji.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Nie słyszałem o klimatyzacji która wspiera ogrzewanie. Może dlatego że 2.2 Di to mój pierwszy samochód. Klima zacznie pracować po podniesieniu temperatury płynu chłodzącego. Przy mrozie to chwilę potrwa. A podniesione obroty przy temp poniżej zera to i bez włączonej sprężarki będą miały miejsce. Jak to jest z tą klimatyzacją? Są układy klimatyzacji (chłodnica, sprężarka, parownik) w nowszych samochodach które oprócz chłodzenia i osuszania powietrza podgrzewają je? Ostatnio gadałem z jedną osobą co ma Megane 1.9 w dieslu. I mówi mi że rano wchodzi uruchamia silnik włącza klimę i szyba przednia w kilka minut rozmrożona. Pytanie czy to klima ją rozmraża czy nagrzewnica wstawiona za kratki w podszybiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi