colins Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Racja, sztuka przewidywania i myślenie na drodze nie tylko o sobie, ale także (a może przede wszystkim) o innych użytkownikach tejże drogi świadczy dopiero o wytrawności kierowcy. Stara szkoła mówi również, że wytrawny kierowca, to taki, który w swojej jeździe używa jak najmniej hamulca. Ja także lubię czasem pobawić się w eco driving i nie ma on nic wspólnego ze ślimaczą jazdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ja tez Ostatnio Sz-cin - Kamień Pomorski średnie 3.7l z powrotem juz gorzej, 4.3l/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamaz Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ja jeżdżę tylko eco Rzeczywiście wymaga to przewidywania na drodze, wcześniejszego odpuszczania gazu. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że za każdym razem kiedy wciskamy pedał hamulca zamieniamy nasze złotówki na ciepło w postaci rozgrzanych klocków i tarcz hamulcowych... Czy ja mam potrzebę płacenia za ciepło dostarczane do tarcz? Niekoniecznie Energię można spożytkować na przejechanie kolejnych setek metrów. Bo tak naprawdę kiedy hamujemy z 90 km/h do 0, rezygnujemy dobrowolnie z przejechania 1 kilometra w ramach tych samych kosztów To tyle teorii, praktyka jest oczywiście inna, ale nie o tym chciałem. Czasami ecodriving jest denerwujący dla innych kierowców. Przykład? Jedziemy sobie prawym pasem 40 km/h bo za 300 metrów jest czerwone i nie mamy interesu dojechania wcześniej żeby stać na światłach. Za nami jedzie jednak człowiek, który wie ze za chwilę odchodzi prawy pas do skrętu w prawo, który dodatkowo skręca jeszcze przed sygnalizatorem. Jadąc powoli blokujemy go, jadąc szybciej narażamy się na bezsensowne zużycie paliwa i hamulców. I weź tu człowieku bądź mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crith Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Stare chińskie przysłowie mówi: "Umiesz liczyć? Licz na siebie!"... oczywiście z zachowaniem rozsądku gdy widzę takiego "pospieszalskiego" z tyłu no to jeżeli jest możliwość i nie ma syfu na skraju drogi - ustępuje i zjeżdżam do krawędzi, czasem nawet zachęcę kierunkowskazem jednak takich co się spieszą bo muszą jest niewielu, a więcej tych co zapie***lają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Jakoś eco jazda mi nie wychodzi, korki,światła i ich synchronizacja to porażka,w mieście trudno zejść poniżej 9 litrów na trasie 7,5-8 przy spokojnej jeździe. Zauważyłem jedną rzecz, przy wyłączonym ESP jakby mniej palił a ruszanie spod świateł płynniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Nie wiem czy to kogoś pociesza,ale 2.0 i napęd 4x4 w IX35 12 l./100 i nie chce być mniej po Szczecinie.Auto kuzynki od nowości przebieg 32kkm. Absolutny bezsens na miasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Antara 2.2 w dieslu,automat paliła mi 11 w miescie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ale macie ciężkie platfusy. A mi turbokosiarka w trybie mieszanym 7.1 l/100 km. Tak więc Manixio - jeśli chodzi o mnie, to zostałem pocieszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 To nie platfus,chociaż powoli nie jeżdżę Raz że bardzo krótkie odcinki,dwa że automat a trzy że ukształtowanie terenu jak w San Francisco. Dla porownania służbowa navara pali mi w miescie 13-14 no ale tej to już wcale nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 A 1.6 turbo benzyna ile pali??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Piszą że w mieście ciężko zejść poniżej 9l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) A ja spytam się was inaczej. Jakie największe spalanie pokazał wam komputer? W moim 1.6 na krótkim odcinku w miescie, z jakimiś światłami po drodze, to potrafi nawet 19-20l pokazać. Też tak macie? Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ale to jest chwilowe spalanie i potrafi pokazać sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A ja spytam się was inaczej. Jakie największe spalanie pokazał wam komputer? W moim 1.6 na krótkim odcinku w miescie, z jakimiś światłami po drodze, to potrafi nawet 19-20l pokazać. Też tak macie? Ale to jest chwilowe spalanie i potrafi pokazać sporo. Ale to właśnie o taką ciekawostkę chodzi. W 1.2 zaraz po ruszeniu było 45l Fryzura może się zjeżyć,no nie? ale po kilku sekundach zaczęło spadać dość szybko,by już z większym lenistwem pokazać 15-13-11-... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dein Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A ja spytam się was inaczej. Jakie największe spalanie pokazał wam komputer? W moim 1.6 na krótkim odcinku w miescie, z jakimiś światłami po drodze, to potrafi nawet 19-20l pokazać. Też tak macie? Aż tyle nie miałem. Na nierozgrzanym silniku pokazuje komputer po pierwszym kilometrze jakieś 12-13l/100. 20l nie pokazał nigdy. Może startując na nie rozgrzanym silniku masz pod górkę ? Ostatnio jadąc na święta jakieś 250km (głównie autostrada i droga ekspresowa) załadowanym autem na full (foteliki + wózek+ walizki) bardzo często jadąc 190km/h spalił mi około 12-13l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamaz Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Nie wiem czy jest sens w ogóle porównywać takie wartości. Mogę Was spokojnie pobić, wystarczy uruchomić silnik, postać z 10 minut a potem ruszyć i przejechać te 0,5 km żeby się pokazał wynik. Myślę, że powyżej 50 pokaże... Ja np zawsze stoję z pół minuty żeby olej wszędzie dotarł, potem jadę bardzo delikatnie i pierwsze wskazanie to jest 14 - 16 litrów/100km. Jeśli ruszyłbym od razu byłoby z pewnością mniej. Więcej by było również gdyby od razu dał w palnik albo na tych 500 metrach kilka razy rozpędził się do 40 km/h i zahamował do zera. Jest tyle zmiennych, że jakiekolwiek porównywanie mija się z celem, chyba że w kategoriach jakiejś formy słabej ciekawostki, bo wyniki zawsze są do przewidzenia. Podobnie możemy porównywać spalanie chwilowe po wciśnięciu gazu, szkoda że się skala na 30 kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 No nie do konca pisalem o spalaniu chwilowym. Po wylaczeniu silnika pokazuje sie nam nasze srednie spalanie z przejechanego odcinka. I takie wyniki czasami widze, ale tylko przy krotkich odcinkach. I stad moje pytanie czy tez takie sredne spalanie widujecie. Prawde mowiac nie pamietam, zebym widzial takie wyniki wczesniej. Probuje to powiazac z ostatnia ingerencja w slinik w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Po wyłączeniu silnika nie pokazuje u mnie spalania, po odpaleniu w spalaniu bieżącym są same kreski po przełączeniu na średnie pokazuje średnią od ostatniego tankowania,przy tankowaniu zawsze zeruje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 No nie wiem. U mnie po wylaczeniu sie silnika pokazuje sie na centralnej konsoli przez pare sekund informacja i srednim spalaniu na przejechanym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dokładnie tak jest,a dodatkowo porównuje z najniższym osiągniętym spalaniem i w razie niższego wyniku pyta się czy zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 No dokladnie. I patrzac na te odczyty czasami przy bardzo krotkich odcinkach potrafi nawet pokazac- max to chyba 20l jaki widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Aż jutro sprawdzę, może dopadła mnie pomroczność jasna :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Kuba,tak mam od nowości.Wyłączam silnik i pokazuje się wynik spalania z trasy,z diagramem pokazującym najniższe spalanie i przekrój słupkowy ostatnich wyników spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zając Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Te dane są wyświetlane do momentu otwarcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Te drzwi mogą być winowajcą z reguły otwieram drzwi i po chwili wyłączam silnik i jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na to co się wyświetla, dzięki za oświecenie i obiecuje zwrócić na to uwagę. Spalanie dziś , trochę górek 4 osoby (jakieś 340 kg ) szybkość od 50 do 140 przez moment 190, średnia 7 l Sprawdziłem i niestety po wyłączeniu silnika wyświetlacz robi się czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi