Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opony i felgi na zimę

Grigorij0
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też zapomniałem o tym dodać. ;)

Po przełożeniu kół u mnie również czujniki aktywowały się bez problemu.

PS.

Na plusy nie liczę. Zaraz dopiszę coś negatywnego. :D

Edytowane przez colins
  • Upvote 1

A ja tym razem w kwesti czujników dodam minusa. Czujniki w kołach zimowych (założone po raz pierwszy i nie konfigurowane w serwise) zachowują się dość dziwnie. Po dłuższym postoju np po nocy przez kilkanaście kilometrów wskazują prawidłowe cisnienie, potem wartości ciśnienia znikają i zaczyna migać pomarańczowy znaczek, po krótkiej chwili świeci się już stale. Pełen reset (czyli powrót do pokazywania wskazań ciśnienia) jest dopiero mozliwy po długim postoju z wyłączonym silnikiem, jednak cała sytuacja ze znikaniem wskazań się od nowa powtarza. Z kołami z oponami letnimi nie było najmniejszych problemów. A więc czeka mnie wizyta w serwisie.

:thumbsup: Masz pierwszego "plusa" za WRESZCIE coś pozytywnego  ;)

Jak na razie o QQ nie pisałem bo mam go dopiero od 5 dni ale o problemach z dealerem i jego olewactwem tematu - jak umowa podpisana to klient złapany na haczyk i basta. Ale dzięki FORUM mogłem wcześniej przygotować odpowiednie koła na zimę wraz z czujnikami i dlatego nie było problemów. Piszę prawdę, tylko prawdę i .... nieważne, czy pozytywnie czy negatywnie. :D

Mnie czujniki zalapaly same w zimowkach po dokładnie 5km z prędkością jazdy około 80km/h. Oczywiście jak czujniki kupowałem w serwisie to upierali się ze muszą być kalibrowane a tu okazało się że nie. :). I bądź tu mądry...

U mnie także po wymianie kół z letnich na zimowe, z nowymi czujnikami "zarejestrowały" się bez jakiejkolwiek mojej czy serwisu ingerencji. Pokonany dystans to około 6 km jazdy po mieście.

Balon, balon. :D

Mam i ja moje zimowe 16-stki. Dziś własnoręcznie przełożyłem.

Fotka wykonana opróżnioną butelką po piwie więc jakość słaba. Szerszego ujęcia nie będzie, bo w związku z ostatnimi awariami QQ powoli się rozkłada. Żal więc pokazywać. :P

attachicon.gifIMG_20151030_132222.jpg

Bardzo ladne te felgi. Fakt jednak, ze te same 17" bylyby juz na prawde znakomite.

Widze, ze u mnie po wymianie kol i po wywazeniu mam cisnienie 2.4/2.3 z przdou i tylu. To duzo? Czy jesli zmiejsze do zalecanego 2.3 i 2.1 to odczuje jakas roznice?

Widze, ze u mnie po wymianie kol i po wywazeniu mam cisnienie 2.4/2.3 z przdou i tylu. To duzo? Czy jesli zmiejsze do zalecanego 2.3 i 2.1 to odczuje jakas roznice?

Ja nabijam po 2.6 na przod i na tyl i mam gdzies czarodziejskie zalecenia producenta, wlaszcza, ze cisnienie powinno byc wieksze przy bardziej zaladowanym pojezdzie. Nie bede przeciez latal z kompresorem i dobijal jak mi tesciowa z tobolam wsiadzie.

Edytowane przez CaptainRandall

Ja nabijam po 2.6 na przod i na tyl i mam gdzies czarodziejskie zalecenia producenta, wlaszcza, ze cisnienie powinno byc wieksze przy bardziej zaladowanym pojezdzie. Nie bede przeciez latal z kompresorem i dobijal jak mi tesciowa z tobolam wsiadzie.

Nie wiem czy moja tabliczka znamionowa jest inna od waszej ale jak zmeniłem kółka z 18 cali na 16 cali to mam napisane że teraz powinienem mieć nie 2.3 i 2.1 ale 2.6 i 2.6 .... Ja napompowałem zimówki 2.4 i 2.2 krakowskim targiem ;)

Przejechalem na 2.6 ponad 6000 km i nie widze zadnego powodu aby cos z tym robic. Nie musze sie z niczym cackac, dobijam tylko raz na 2-3 miesiace na rowno o i tyle. Dlaczego nabijam wiecej niz producent zaleca? Bo mniejsze opory toczenia a tym samym zuzycie paliwa. A oponom i tak nic nie bedzie.

Edytowane przez CaptainRandall

Przy 16-calowych balonówach rzeczywiście jest zalecane ciśnienie 2.6 i takie właśnie jest podane na naklejce w samochodzie.

Tyle właśnie napompałem (a nawet 2.7 - a co będę żałował :D) i atakuję krawężniki. :P

Tylko zimy nie ma, a wręcz wiosna idzie. A jak mówiłem, że nie będzie, to nie wierzyli. ;)

Bedzie, ale w styczniu. Poczekaj a z zasp sie nie wygrzebiesz :). W Skandynawii strasza zima stulecia ale wlasnie od stycznia.

Mnie czujniki zalapaly same w zimowkach po dokładnie 5km z prędkością jazdy około 80km/h. Oczywiście jak czujniki kupowałem w serwisie to upierali się ze muszą być kalibrowane a tu okazało się że nie. :). I bądź tu mądry...

Czy to znaczy, ze obojetnie ktore kolo gdzie zamontuje po krotkim czasie jazdy czujniki beda wlasciwie wskazywac? Pytam, gdyz w Lagunie takze mialam czujniki cisnienie i byly one oznaczone roznymi kolorami i musialy byc zamontowane na wlasciwych miejscach.

Tu już nie ma takiego problemu. Nie trzeba też wgrywać do kompa nowych czujników (poza nielicznymi wyjątkami jak same nie załapią). W każdym nadkole jest antena odbiorcza i zbiera sygnał tylko z tego jednego koła.

Witam

W dniu wczorajszym dokonałem operacji poskładania i montażu kół zimowych do bolidu i za radą serwisu zdecydowałem się na założenie czujników Renaulta.

Wszystko działa a i cena wydaje się być bardziej akceptowalna niż czujniki Nissana.

Gdyby ktoś był zainteresowany poniżej numer czujnika spisany z faktury:

407003VU0A - czujnik

40780JA01B - nakrętka czujnika

Serwis Nissana rekomendował Ci czujniki Renaulta???

Serwis Nissana rekomendował Ci czujniki Renaulta???

Zgadza się.

Salon sprzedaje w jednym budynku Renaulta, Nissana i Dacię

Serwis powyższe obsługuje.

Powiedziano mi, że w przypadku TMPS nissan korzysta z technologi renaulta i na pewno wszystko będzie ok.

I jak się okazało jest ok a w portfelu trochę zostało

Szanowni koledzy... Ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu. Moja Tekna ma w oryginale 19-tki. Mam nadzieję, że nikogo nie urażę jak powiem, że wszystko poniżej 18 cali w tym aucie wygląda niestety jak "kupa". Dlatego postawiłem sobie za cel znalezienie 18-tek od N-teca'a, bo po prostu za....biście wyglądają a i jeździć będą na pewno bardziej komfortowo od 19-tek. Nie czarujmy się też z tymi zbyt niskimi profilami - ani 19-tki ani tym bardziej 18-tki w tym aucie nie mają aż tak niskiego profilu. 
Oczywiście ASO z żądaniem 5 tysi za komplet 18-tek (i to nie tych od n-tec'a, bo tych po prostu od tak nie sprzedają, do tego bez TPMS) nie wchodziło w grę. I tutaj kłaniam się nisko koledze Gregsonowi, który podrzucił link do gościa na Alledrogo i dokonał się zakup oryginalnych 18-tek (nowych!!! z TPMS) w bardziej niż dobrej cenie, leasing dorzucił "gratis" Pirelli Sotto Zero 3 i chyba jestem zadowolony...

Nie tylko w przypadku TPMS Nissan korzysta z Renulta.

Też tak uważam,przynajmniej w przypadku do letnich :D

Zimowe mam 17ki,...ale to taka kupa od Yorka  :laie_67:

• 2 tygodnie później...

Nie tylko w przypadku TPMS Nissan korzysta z Renulta.

nie do końca tak jest bo raptem (jak dobrze pamiętam ) te czujniki które stosuje Nissan i Renault to stosują je też inni producenci więc pewnie chodzi tylko o to ,że w Renault są tańsze niż w innych markach :)

Zakładał ktoś opony Falken HS 449? 

Ja mam takie w rozmiarze 19".

Tak jak tu gdzieś pisałem - w poprzednim samochodzie (Scenic II) miałem Ultra Grip 7+ i 8 - o odczucia, że lepiej jeździły w śniegu niż te Falkeny. Ale był to jakby nie było inny samochód i mierników nie miałem. Więc nie wiem na ile to odczucia, a na ile fakt i co na to ma wpływ. Ale problemów z nimi większych nie było - Qashqai ledwo po odbiorze i może też z tego powodu jeździłem cały w strachu hihihi

Powiedziano mi, że w przypadku TMPS nissan korzysta z technologi renaulta i na pewno wszystko będzie ok.

I jak się okazało jest ok a w portfelu trochę zostało

Jaką miałeś cenę za komplet? Sprawdzałem w salonie i zaśpiewano mi 800 PLN za komplet czujników :)

Opony zamówione:  Nokian WR D4  

Przekonały mnie:  ocena „A” uzyskana w zakresie hamowania na mokrej nawierzchni, 69dB no i cena 2060 z dostawą dla 17stek.