Sznurek Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 No też dobry rozmiar tylko żeby prędkościomierz nie przekłamywał musisz sprawdzić jakie producent zalecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) każda ingerencja w rozmiar poza tym fabrycznym powoduje zmiany we wskazaniu prędkościomierza. U mnie na navi inaczej i inaczej na zegarach i jeszcze inaczej wskazuje czas po dojechaniu do celu ale da się z tym żyć jak zwiększasz rozmiar felgi i dajesz większą oponę to musisz obniżyć bieżnik wtedy koła będą prawie takie same po średnicy i nie będzie nic obcierać. Edytowane 21 Marca 2010 przez DINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a_b_i_t Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 No też dobry rozmiar tylko żeby prędkościomierz nie przekłamywał musisz sprawdzić jakie producent zalecał problem tez jest w tym ze opona 195/50/15 toyo mam za 160zl a 195/55/15 u tych samych gosci kosztuje 269zl a co do przeklaman predkoscomierza to i tak przeklamuje mi w dol a z tego co znalazlem w necei kalkulator http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html to przeklamanie bedzie o + 3,4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 toyo a co to za firma?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznurek Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 nie znasz firmy toyo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a_b_i_t Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 toyo a co to za firma?? http://www.toyo.pl/ poczytaj to sie dowiesz co to za firma moim zdaniem jedna z lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 toyo a co to za firma?? Toyo made in Japan \ Kolego z twojego zapytania co to za firma Toyo , wnioskuję że wiedza na temat opon jest bardzo niska. Zapewne znasz Michelin , Good Year , Yokohama , Bridgestone itp , to zapamiętaj że to jedna z najlepszych producentów na świecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) możliwe jakoś nigdy nie wpadła mi w ucho Yokohama tak ale nie toyo, każda jest dobra ale jedna zawsze lepsza a odnośnie ceny to jak jest taka rewelacyjna to warto zapłacić, zależy jak używasz samochód, ja dużo jeżdżę i to dość szybko do tego wożę też rodzinę a to jest dla mnie najważniejsze i wiem, że za jakość w porównaniu z bezpieczeństwem trzeba zapłacić, do tego wymieniam opony co 3 lata choć bieżnik jest taki, że niektórzy biorą z pocałowaniem ręki a tak na szybko znalazłem http://www.autofirmowe.pl/17728,adac_ranking_opon_letnich.html i jakoś nie bryluje tutaj Edytowane 21 Marca 2010 przez DINO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sznurek Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 jedni polecają drudzy odradzają najlepiej jak prześwietlisz temat ten : http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/61872-kacik-oponiarski/page__hl__toyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Przeniosłem do kącika oponiarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szelas Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Witam Może ktoś poleci opony letnie do N16...? Myślałem o Nokian I3 185/65 R15 88T, są w dobrej cenie (da radę nawet 190 zł/szt.) i dobrze oceniane. Temat może skromny, ale bezpieczeństwo i komfort najważniejsze. Dziękuję za radę. Pozdrawiam, szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macin Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) No też dobry rozmiar tylko żeby prędkościomierz nie przekłamywał musisz sprawdzić jakie producent zalecał Prędkościomierz przekłamuje jakby "z definicji". Mój np o ok 8%. Trochę mnie to zaniepokoiło i zacząłem szperać. Dowiedziałem się, że producenci samochodów są zobligowania aby prędkościomierz nie pokazywał mniejszej prędkości niż w rzeczywistości, więc zazwyczaj tak jest ustawiony że pokazuje o kilka procent więcej, nawet do 10%. A aktualny test opon ADAC jest np tu: TEST OPON ADAC Edytowane 22 Marca 2010 przez macin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymex Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Z czystym sumieniem polecam YOKOHAMA A.drive - są rewelacyjne, no i ta cena Śmigam na nich już trzeci sezon. Świetne parametry szczególnie na mokrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) Ja zasugerowałem się niemieckimi testami opon letnich ADAC 2010, które by własnie testowane w Twoim rozmiarze.. opony z pierwszej 5-tki.. Uniroyal Rain Expert .. Ciche, Podobno bardzo niski wspolczynnik tarcia, zarabiscie trzymaja na deszczu przetestowane kilka dni temu.. w kaluze wjezdzasz i nawet jej nie czujesz... Bardzo głębokie rowki... Ciekawy bieżnik widac typowo na deszcz.. A to chyba najwazniejsze.. bo na suchym to wszystko dobrze trzyma.. Cena 170zł/szt. dla twojego rozmiaru. Anokian I3 znalazlem w sklepach najtaniej 220.. watpie by byly warte swojej ceny.. komplet 880 a tutaj 680 link do testów: http://www.oponeo.pl/artykuly/v/311/1323/test_opon_letnich_adac_2010_w_rozmiarze_185_65_r15.htmlx Edytowane 22 Marca 2010 przez Majkel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rudy89 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) Aktualnie śmigam Astrą II zamiast Sunnego po wawce na nowych Pirelkach Cinturtato - 1. miejsce w teście ADAC 2010 - rozmiar prawie ten sam co Twój tylko 195. Oponki super, zwłaszcza jeśli chodzi o prowadzenie. Naprawdę polecam. Cena ok 240 zł. Edytowane 22 Marca 2010 przez Rudy89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Raczej koledze nie chodzi o opony, które w jego rozmiarze są od 255zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scyzoryk Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Myślałem o Nokian I3 185/65 R15 88T, są w dobrej cenie (da radę nawet 190 zł/szt.) i dobrze oceniane. Temat może skromny, ale bezpieczeństwo i komfort najważniejsze. Dziękuję za radę. Pozdrawiam, szerokości. Jeśli mają być w tej okolicy cenowej a nie 250zł/szt to dorzuć do listy jeszcze dwie opony. 1) Kleber Dynaxer HP2. Do kupienia w sklepach internetowych ~180zł/szt. Bardzo przyzwoita opona, miałem taki komplet na poprzednim samochodzie (Corolla) 2) Fulda EcoControl ~ 190zł/szt. Mają bardzo dobre opinie, cena przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Z czystym sumieniem polecam YOKOHAMA A.drive - są rewelacyjne, no i ta cena Śmigam na nich już trzeci sezon. Świetne parametry szczególnie na mokrym. Rowniez polecam, mam takie w jednym aucie, po dwoch sezonach. Na mokrym sa wrecz rewelacyjne! Na suchum tez super. W tym rozmiarze kupisz juz za 175 zł sztuka! Na lepszych oponach nie jezdzilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Przeniosłem do kącika oponiarskiego. Za dużo tematów robi się o oponach w różnych działach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomm Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Jeśli mają być w tej okolicy cenowej a nie 250zł/szt to dorzuć do listy jeszcze dwie opony. 1) Kleber Dynaxer HP2. Do kupienia w sklepach internetowych ~180zł/szt. Bardzo przyzwoita opona, miałem taki komplet na poprzednim samochodzie (Corolla) 2) Fulda EcoControl ~ 190zł/szt. Mają bardzo dobre opinie, cena przyzwoita. Klebery są rzeczywiście dobre ale może troszkę głośne i chyba nie lubią wysokich temperatur, wtedy się ścierają więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macin Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 A ja postawię jednak na Pirelli Cinturato P6. Znalazłem w Szczecinie za 269 PLN/szt, więc powinienem się zmieścić w 1200 PLN z wymianą i innymi pierdołami. To i tak mniej niż zakładałem. Zobaczę jak się będą sprawdzać. Waham się jeszcze kiedy wymienić, ale chyba jednak po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BBros Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Witam! Mam pytanie odnośnie indeksu nośności opony. Obecnie mam założone zimówki Continentala z indeksem nośności 92. Czy letnie też powinienem z podobnym indeksem założyć czy może 88 wystarczy? Opony, które planuję kupić to Fulda CARAT PROGRESSO lub Continental ContiEcoContact 3 lub Goodyear GT-3 lub Uniroyal Rain Expert w rozmiarze 185/65/R15. Moje auto to Nissan Primera P11.144 kombi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rozmaryn Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 witam, Obecnie posiadam oponki o rozmiarze fabrycznym (185/65 R25), mam możliwość dostania za darmola opony Continental'a z roku 08 tylko że w innym rozmiarze (195/65 R15) myślicie że da się na nich swobodnie jeździć? Czy może wystąpić jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel. Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 88-ki wystarczą nawet dla VW Transportera załadowanego towarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adr7 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 z tego co wiem to zamiennikiem opony 185/65r15 jest opona 195/60r15 /może się mylę/ ale przy profilu o rozmiar większym /65/ raczej nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi