Gość jurgenik Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Ja na takich jeżdżę, nie ma żadnego problemu - zawsze to trochę wyżej w zimie. Licznik przekłamuje jakieś 3-5%. Owszem, jest możliwość przytarcia, ale muszą być maksymalnie skręcone koła - co zdarza się jedynie na parkingu, a to przytarcie jest minimalne. Z tym że ja mam starą P11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 A ja dziś byłem u wulkanizatora i dowiedziałem sie że za Goodyear'y UG7+ z 2010 roku w rozmiarze 185/65r15 T - zyczy sobie 170zł. Poszukajcie - chyba nadchodzi powoli koniec zakupów w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 to cena naprawde fajna, ale czy realna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
efej1 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ja na takich jeżdżę, nie ma żadnego problemu - zawsze to trochę wyżej w zimie. Licznik przekłamuje jakieś 3-5%. Owszem, jest możliwość przytarcia, ale muszą być maksymalnie skręcone koła - co zdarza się jedynie na parkingu, a to przytarcie jest minimalne. Z tym że ja mam starą P11. a nie będzie to miało wplywu na prace ab-esu?przeczytałem gdzieś że dopuszczalne jest 2% ,potem już jest żle ale niby co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Nie wiem - mam ubogą wersję bez ABSu, ale na chłopski rozum nie powinno to mieć znaczenia, bo przecież niezależnie od rozmiaru czujnik wykrywa obrót koła lub jego brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Jakiej firmy polecacie kupno opon zimowych, co sądzicie o nalewkach(opony BIEŻNIKOWANE) Sam miałem takie kupić, ale znajomy gumiarz powiedział "to nie są opony dla Ciebie" i załatwił mi używki Firestone za 300zł 4szt. 7mm. bieżnika. nawet przy obecnych temp. ok.10oC są zaskakująco ciche, przynajmniej w porównaniu do SAWY ESKIMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 A jaki DOT - bo może sie okazać że nie tobie załatwił, a ciebie załatwił Głębokość bieżnika to nie wszytko - bardzo liczy sie wiek opony - szczególnie przy zimówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damianio Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Jaka najstarsza zimowa opona będzie spełniała swoje wlaściwości?? tmx możesz zalatwić komplecik tych opon?? albo dać namiar?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Z moich doświadczeń wynika że 4 lata (używania) to granica. Moje miały tak że 4 zima była spoko a 5, pomimo, że przedtem nie było żadnych negatywnych objawów, juz było słabo. I to nie tylko na śniegu - a nawet na mokrym. Jadąc w zakręcie przycisnąłem mocniej hamulec (miałem wtedy corolle bez abs) i auto zbblokowało wszystkie 4 koła i przesunęło sie do zewnętrznej zakrętu o jakieś 30-50cm. Dobrze że byłem po wewnętrznej. Czytałem że czasem nie chodzi o samo używanie opon i ich przebiegi ale o fakt odparowywania czegośtam z gumy - co prowadzi do zmian jej właściwości. Ale to info z tym parowaniem - niepotwierdzone. Co do załatwienia opon - sam jeszcze nie kupiłem - wulkanizator miał sprawdzić na 100% DOT. A ja nie miałem czasu do niego podjechać. Czy mógłbym załatwić. Mógbym dać ci numer telefonu do gościa. Możliwe że zgodziłby sie na wysyłke. To zwykły lokalny zakład - moze większy niż inne w okolicy ale nie jest to hurtownia czy coś. Cena jest super i sam nie moge uwierzyć że za tyle można kupić. A tu jest prosze test dlal tych co jeszcze nie kupili zimówek. W sumie to nie test a ich kompilacja z krótkim podsumowaniem Ranking zimowe 2010 Z moich doświadczeń wynika że 4 lata (używania) to granica. Moje miały tak że 4 zima była spoko a 5, pomimo, że przedtem nie było żadnych negatywnych objawów, juz było słabo. I to nie tylko na śniegu - a nawet na mokrym. Jadąc w zakręcie przycisnąłem mocniej hamulec (miałem wtedy corolle bez abs) i auto zbblokowało wszystkie 4 koła i przesunęło sie do zewnętrznej zakrętu o jakieś 3-50cm. Dobrze że byłem po wewnętrznej. Czytałem że czasem nie chodzi o samo używanie opon i ich przebiegi ale o fakt odparowywania czegośtam z gumy - co prowadzi do zmian jej właściwości. Ale to info z tym parowaniem - niepotwierdzone. Co do załatwienia opon - sam jeszcze nie kupiłem - wulkanizator miał sprawdzić na 100% DOT. A ja nie miałem czasu do niego podjechać. Czy mógłbym załatwić. Mógbym dać ci numer telefonu do gościa. Możliwe że zgodziłby sie na wysyłke. To zwykły lokalny zakład - moze większy niż inne w okolicy ale nie jest to hurtownia czy coś. Cena jest super i sam nie moge uwierzyć że za tyle można kupić. A tu jest prosze test dlal tych co jeszcze nie kupili zimówek. W sumie to nie test a ich kompilacja z krótkim podsumowaniem Ranking zimowe 2010 Edytowane 15 Października 2010 przez tmx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 A jaki DOT - bo może sie okazać że nie tobie załatwił, a ciebie załatwił Głębokość bieżnika to nie wszytko - bardzo liczy sie wiek opony - szczególnie przy zimówkach. ty się nie bój... sprawdzony gość i lipy by nie wcisnął. 3008 więc stare nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 No to na 2 sezony będą - 300zł to spoko cena. Ale powiem tak - za 600 jakby sie zakręcić miałbyś nówki - na 4 sezony - więc jest po prostu uczciwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 tak liczyłem bo za 4 nowe Dębice 630 chciał, więc w miare normalnie zapłaciłem myślę sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jajanusz Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Witam. Jestem kierowcą z niewielkim stażem, więc wybaczcie jeśli pytam o coś oczywistego. Do Primery P11.144 pasują opony 185/65R15 oraz 195/60R15. W obu przypadkach w sklepach internetowych dostępne są głównie opony o indeksie nośności 88 oraz pojedyncze sztuki opon XL. Indeks 88 określa nacisk na oponę 560 kg. Masa własna mojego P11 wg. tabelek wynosi: 1250 kg, a masa całkowita: 1740 kg. Jakby nie liczyć to: 560kg * 4 = 1240 kg. Pytanie samo się nasuwa, czy powinienem jednak poszukać opon z indeksem 91 (czyli 615 kg na oponę)? I gdzie je znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 tak w woli ścisłości to 560 x 4 = 2240, a nie 1240. i powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Berry Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) Potrzebuje szybkiej pomocy! Mianowice Mam autko Almerę GTI na oryginalnych alusach 15 calowych i oponach 195/55/15. Kumpel przywiózł opony nowe za fajną kasę o rozmiarze 190/65/15 czy oponę wejdą na moja felgę. chodzi mi o tą szerokość 65? Edytowane 19 Października 2010 przez Berry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 ę. chodzi mi o tą szerokość 65? to jest wysokość, szerokość to 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Berry Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 chyba się zapędziłem... dzwonił teraz że to rozmiar 185/65/15 ,więc węższy od oryginalnych,to chyba nie będzie dobrze na alusie wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 chyba się zapędziłem... dzwonił teraz że to rozmiar 185/65/15 ,więc węższy od oryginalnych,to chyba nie będzie dobrze na alusie wyglądać ? może trochę, ale jeśli to zimówka to przejdzie tym bardziej że zimówka niby powinna być troszkę węższa i wyższa od letniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Berry Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 (edytowane) zimówki mam nowe już zakupione, te o których mówię to opony letnie, no ale w sumie jak wejdą na alusa? to czemu nie, chyba że autko straci na przyśpieszeniu Edytowane 19 Października 2010 przez Berry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 trochę straci, bo ta opona będzie wyższa od poprzedniej. a i dla wyglądu warto takie jak poprzednie 195/55 założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Opony zamówione - Dunlop winter sport 3D - za 170 zł sztuka mają być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Dobry wybór, moim zdaniem jedne z najlepszych opon zimowych od paru ładnych lat (testy ADAC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 26 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Będe miał porównanie z GY UG7+ ktore teraz pojda na tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Rożnicy nie powinno być dużej w końcu GY UG7+ też dobrze wypadają w testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmx Opublikowano 28 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Mają być na jutro mam nadziej że nie będzie żadnej obsuwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi